SAHA Studio’da Dönem Sonu Etkinlikleri Başlıyor

    0
    180

    SAHA’nın Beyoğlu’nda sanatçı, küratör, yazar ve araştırmacılar için kurduğu SAHA Studio, dönem sonu sunumlarıyla 25 Mayıs 2022 günü kapılarını açıyor.

    Türkiye çağdaş sanatını destekleyen projeleriyle 10. yılını geride bırakan SAHA‘nın Beyoğlu’nda sanatçı, küratör, yazar ve araştırmacılar için kurduğu SAHA Studio dönem sonu sunumlarıyla 25 Mayıs 2022 günü kapılarını açıyor. Ekim 2021’den beri araştırma ve üretimlerini SAHA Studio’da yürüten sanatçılar Eser Epözdemir, Berat Işık, Ali Miharbi, İz Öztat ve TUNCA‘nın desen, video, heykel ve yerleştirme gibi farklı mecralarda ürettikleri çalışmaları 25-28 Mayıs tarihleri arasında her gün 12.00-19.00 saatlerinde ziyarete açık olacak.

    Sanatçı Gülsün Karamustafa, küratör Özge Ersoy ve SAHA direktörü küratör Çelenk Bafra‘dan oluşan seçici kurulun SAHA Studio’nun geçmiş katılımcıları ve bağımsız küratörlerden öneri alarak davet ettiği beş sanatçı, SAHA Studio’da ürettikleri işlerin kavramsal ve sürece özgü detaylarını konuşma ve söyleşilerle paylaşacak. Eser Epözdemir su ve zamanı ilişkilendirmeyi deneyen bir söyleşiye Serhan Ada‘yı konuk edecek. İşlerinin gündeme getirdiği sosyopolitik ve hafızaya dair meselelere sinemaya özgü kavramlarla yaklaşan Berat IşıkYekhan Pınarlıgil ile bu iki pratiğin ortak dili üzerinden sohbet edecek. Ali Miharbi, sanatçı konuşmasında 2016’dan bu yana tuttuğu ve pandemi döneminde derlediği notlarla hazırladığı sanatçı kitabında geçen kavramları, stüdyoda ürettiği işe de değinerek anlatacak. İz Öztat, Zişan’ın (oto)biyografi kurgusunun bir bölümü olarak ürettiği çalışmasında birlikte çalıştığı Ra ile süreci ve kolektif çalışma yöntemlerini paylaşırken, TUNCA ise Ezgi Bakçay ile bir performans eşliğinde yapacağı söyleşide, dinleyicileri kişisel ve toplumsal tarihin ütopya ve distopyaları arasında, günümüz arka planında bir geziye çıkartacak. 

    SAHA Studio Açık 

    25-28 Mayıs 2022

    Her gün 12.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

    Konuşma ve Söyleşiler:

    25 Mayıs 2022, Çarşamba

    12.00-15.00      Basın ön izleme

    17.00-18.00      Sanatçı konuşması: Ali Miharbi, Ham madde 

    18.00-19.00     Söyleşi: Eser Epözdemir & Serhan Ada, Bir mekân, su ile zaman 

    26 Mayıs 2022, Perşembe

    18.00-19.00     Sanatçı konuşması: İz & Ra, Yapım Aşamasında: Uf

    27 Mayıs 2022, Cuma

    17.00-18.00      Söyleşi: Berat Işık & Yekhan Pınarlıgil, Göz kamaşması, ışık ve hafıza üzerine bir sohbet

    18.00-19.00     Performans ve söyleşi: TUNCA & Ezgi Bakçay, 3-2-1!

    SAHA Studio sanatçıları hakkında

    Eser Epözdemir 1984’te İstanbul’da doğan sanatçı, Valensiya Politeknik Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim bölümlerinde eğitim gördü. Sabancı Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel iletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Sanatçı kültürel miras, sistemik değişim, ekolojik adalet, sağlık politikaları, işlev mekanizmaları, kapsayıcılık/ eşitlik/ kayıtsızlık, birey-mekân ilişkisi ve şeylerin birbiriyle ilişki kurma biçimleri üzerine çalışmaktadır. Sanatsal üretimlerinin yanı sıra, kültür endüstrisinin dergi, radyo gibi farklı mecralarında çalıştı. 2013-2015 yılları arasında Açık Dergi (Açık Radyo) programının editörlüğünü ve sunuculuğunu yürüttü. Araştırma ve üretimlerinin yanı sıra sanatçı, farklı bedensel özelliklere sahip bireylere yönelik Kültür Sanat Erişilebilirliği Danışmanlığı yapmaktadır.

    Berat Işık 1976’da Diyarbakır’da doğan sanatçı, Dicle Üniversitesi Resim Bölümü’nde eğitimini tamamladı. 1990’lı yılların sonundan itibaren ürettiği işlerinde genel olarak videoyu kullanır. Üniversite öncesi tanıştığı kavramsal sanat üretimlerinin ana izleğini oluşturur. Göç, kültür, toplumsal problemler ve sosyal kimlikler üzerine eleştirel ve ironik bir dili benimseyen sanatçının video üretimleri ütopik bir vizyona ve performatif bir niteliğe sahiptir. Kara mizahın zemin teşkil ettiği videolarında, Işık, popüler kültürün kolektif hafıza üzerindeki etkisini sorgulamaktadır. Ele aldığı konuların hassasiyetine yüksek bir özen ve dikkatle yaklaşan sanatçı çağdaş topluma eleştirel bir gözle bakmakta ve azınlıkların Türkiye’de içinde bulduğu hassas pozisyonun altını çizmektedir. Videoları dışında çeşitli mecralarda ürettiği formlar, sanatçının bireysel kimliği ve kişisel hafızası ile iç içe geçen toplumsal bellek katmanlarının dışavurumu olarak izlenir. Sanatçı Diyarbakır’da yaşıyor ve çalışıyor.

    www.beratisik.com

    Ali Miharbi 1976’da İstanbul’da doğan sanatçı, Northwestern Üniversitesi’nde Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği ile Sanat Teorisi ve Pratiği lisans bölümlerini bitirdi. Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde Sanatta Yüksek Lisans derecesini aldı. Çalışmaları, grafik, fotografik veya heykelsi üretimlerden, canlı veya kayıtlı veriler ile işleyen dinamik sistemlere kadar çok çeşitli biçimler alabiliyor ve izleyicinin karşısına kuralları değiştirilmiş oyunlar, iç çeken, inleyen, fısıldayan hava akımları veya sergi mekanının duvarlarını kırbaçlayan, kaşıyan, gıdıklayan makinalar çıkarabiliyor. Toplumsal, teknik, tarihsel ve güncel perspektifler arasında gezinerek karmaşık sistemlerin oluşumu ve evrimi, yapay nesneler ile kurduğumuz ortak yaşarlık ilişkisi ve enformasyonun ardındaki maddesellik gibi konuları oyunsuluğa da önemli bir rol vererek araştıran sanatçı, çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

    www.alimiharbi.com

    İz Öztat 1981’de İstanbul’da doğan sanatçı, Oberlin College, Görsel Sanatlar Bölümü’nde lisans derecesini, Sabancı Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde ise yüksek lisans derecesini tamamladı. Pratiği, araştırdığı konuların belirlediği farklı mecralara yayılır. Bireysel ve kolektif süreçleri kapsayan pratiğinde; bastırılmış geçmişin bugüne musallat oluşuna, resmi anlatıların kurmacanın olanaklarıyla sorgulanmasına, suyun özgür akabilmesi için verilen mücadelelere, sanatçının inşasında eğitimin etkilerine ve güç ilişkilerinin rızaya dayalı müzakeresine odaklanır. 2010 yılından beri, kendisine bir öteki-ben, hayalet ve tarihi bir figür olarak gözüken Zişan (1894-1970) ile zamana aykırı bir iş birliği içinde çalışıyor. Akademik makaleleri, denemeleri ve kurmaca metinleri farklı mecralarda yayımlandı. Amman, Berlin, Londra, Madrid, Meksiko, Oslo, Paris ve Erivan’da misafir sanatçı programlarına katıldı.

    www.izoztat.com

    TUNCA 1982’de İzmir’de doğan sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun olmuştur. 2000’lerin başından bu yana toplumsal ve politik olaylar üzerindeki ideolojik kurguların ve tarihsel yücelticiliğin aşılmasını kendisine mesele edinen sanatçı, desenden, heykel, video ve performans formlarına uzanan çok yönlü bir pratiğe sahiptir. Resmi tarihlerden bireysel hikayelere hafızanın katmanları arasında gezinen sanatçı tanıklık olgusunu, belgeselciliğin ve işaret ediciliğin ötesinde çerçeve içine alır. Kullandığı fotografik belgeler, sanatçının öznel belleği ile birleşir ve ardından kâğıt üzerine bir başka kimyasal tortu olan füzen ile aktarılır. Sanatçının araştırma odaklı pratiği tarih yazımı ile ilgilidir, geçmişi kazıyla gün ışığına çıkarır, yeniden kurgular ve canlandırır. 2014 yılından bu yana gastronomi ve sanat bağlamında performanslar gerçekleştiren sanatçı Ayvalık’ta üretmekte ve yaşamaktadır.

    www.tuncasubasi.com

    musannat

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz