Bodrum Bodrum Kıyı Evleri projesinde yaz sezonu boyunca Öktem Aykut sanat galerisi tarafından düzenlenen Açık Labirent isimli grup sergisi sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Türkiye’de profesyonel restorasyon projelerine yeni bir anlayış getiren ve öncülük eden Bilgili Holding’in daveti üzerine Bodrum Bodrum Kıyı Evleri’nde Öktem Aykut, Açık Labirent sergisinde 7 sanatçının eserlerini bir arada Bodrumlu sanatseverlere sunuyor.
Türkiye’nin en önde gelen galerileri arasında yer alan, hem uluslararası hem de yurtiçinde yaptıkları sergi ve projeler ile ciddi anlamda Türkiye sanat ve sergi kültürüne yeni bir ivme kazandıran “Öktem Aykut” üstlerdeki genç kuşak galerici ve sanatçılar olarak Bodrum Bodrum Kıyı Evleri’nde yaptıkları projeye de ev sahipliği yapıyor.
Öktem Aykut sanat galerisi sanatçıları Eymen Aktel, Stijn Ank, Koray Ariş, Ceylan Dökmen, Yasemin Öncü, Mesut Öztürk ve Begüm Yamanlar’ın yer aldığı sergideki eserlerin bir çoğu da Bodrum Bodrum Kıyı Evleri’nin alanlarına özel üretildi.
Asyatik ve Türk geleneksel sanatlarına yakın bir soyutlama ve temsil dili kullandığı resim, heykel, gravür ve seramik eserleri üreten genç nesil sanatçılardan Eymen Aktel’i de Bodrum Bodrum Kıyı Evleri yeni hayata geçirdiği sanat konuk residence programında ağırladı. Yaz başından itibaren Bodrum Bodrum Kıyı Evleri’nin ilk sanatçı konuğu olarak eserini muhteşem bir doğanın içerisinde yaratan sanatçının orada ürettiği eserleri de sergide sergilenecek.
Bodrum Bodrum Kıyı Evlerinin hemen girişinde yer alan galeri alanı, genç sanatçılar Eymen Aktel ve Yasemin Öncü’nün, Açık Labirent için yeni ürettikleri eserlere ev sahipliği yapacak. Galerinin iç mekanında Aktel’in çömlek boyamaları ve Öncü’nün labirent temasını işlediği tuval eserlerine, Begüm Yamanlar’ın fotoğraf üçlemesi ve Mesut Öztürk’ün seramik yapıtları eşlik ediyor.
Galeri alanının bahçesinde ise, Ceylan Dökmen’in Açık Labirent için ürettiği eserleri ile birlikte Belçikalı sanatçı Stijn Ank’ın ve usta heykeltraş Koray Ariş’in yapıtları birlikte görülebilir.
Açık Labirent 1 Ekim 2022 tarihine kadar Bodrum Bodrum Kıyı Evleri’nde ziyaret edilebilir.
Sanatçılar hakkında
Eymen Aktel (1991, İstanbul)
İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde öğrenim gördü. Asyatik ve Türk geleneksel sanatlarına yakın bir soyutlama ve temsil dili kullandığı resim, heykel, gravür ve seramik eserlerinde; çevre, kadın, işçi ve hayvan haklarını gündeme getiriyor.
Stijn Ank (1977, Belçika)
Çoğunlukla Brüksel, Roma ve Berlin’de olmak üzere farklı şehirlerde yaşıyor ve çalışıyor. Sanatçının solo sergilerini gerçekleştirdiği kurumlar arasında Academia Belgica, Roma (2020); Club Solo & Vanabbemuseum, Breda (2019); Bastide Projects, Marsilya (2018); MoCA Museum, Taipei (2017); Künstlerhaus Bethanien, Berlin (2017); Forum d’Art Contemporain, Lüksemburg (2014); S.M.A.K., Gent (2012) sayılabilir. Stijn Ank’ın son tek kişilik sergisi Arzu, Öktem Aykut’ta 2022 yılında açıldı.
Koray Ariş (1944, Istanbul)
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü Şadi Çalık Atölyesinden 1968 yılında mezun oldu. 1969 – 1975 yıllarında heykel öğrenimi ve çalışmalarını Roma’da sürdürdü. İstanbul’a döndüğü 1975 yılından 1977 senesine dek Akademi’de öğretim üyeliği görevini üstlendi. 1977 yılında bu görevinden ayrılarak bağımsız çalışmalarına ağırlık verdi. Özellikle deri, kösele, ahşap, bronz ve kurşun malzemelerini kullanarak ve erken dönem beden temsillerinden yola çıkarak geliştirdiği soyut formlar ile tamamen kendisine has bir modern heykel dili oluşturdu. Ariş, yurtiçi ve yurtdışında, özellikle İstanbul ve Roma’da, açtığı sergiler ile tanınmakta; eserleri uluslarası kamu ve özel koleksiyonlarda yer almakta. Ariş yapıtlarını en son 2021 sonbaharında Torino’daki Artissima sanat fuarında sundu, sanatçı en yeni eserlerini 2022 Eylül ayında Meşher’de açılacak sergisinde gösterecek.
Ceylan Dökmen (1981, İstanbul)
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Heykel bölümlerinde öğrenim gördü. İtalya’da Politecnico di Milano üniversitesinde Işık Tasarımı üzerine eğitimi aldı. Metal strüktürler kullanarak ürettiği ağaç ve şehir temsilleri ile tanınmakta.
Yasemin Öncü (1990, Kanada)
Lisans öğrenimini 2012 yılında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar; yüksek lisans öğrenimini 2016’da Toronto OCAD Üniversitesi Disiplinlerarası Sanat, İletişim ve Tasarım Bölümünde tamamladı. Resim ve video eserler üreten sanatçı, özellikle kendisine mahsus oluşturduğu bir sembol alfabesi ile yaptığı yerleştirmeler ile tanınıyor. Calışmalarına Çeşme’deki atölyesinde devam eden Öncü, son kişisel sergisi Pencere’yi Haziran 2021’de Öktem Aykut’ta açtı.
Mesut Öztürk (1989, Bulgaristan)
Lisans öğrenimini Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Teorisi ve Eleştirisi Bölümü’nde yüksek lisans derecesini aldı. Bir süre mimar ve akademisyen olarak görev yaptıktan sonra tam zamanlı olarak seramik pratiğine yöneldi. 2021’de Öktem Aykut’ta, 2022’de Paris’te Steidz Project Room’da tek kişilik sergiler açtı; en son Basel’da Liste sanat fuarında Öktem Aykut ile en yeni eserlerini gösterdi. Öztürk, Paris’te yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.
Begüm Yamanlar (İstanbul, 1989)
Lisans ve yüksek lisans öğrenimlerini fotoğraf, video, sanat ve tasarım konularında Bahçeşehir Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde aldı; halen Bahçeşehir Üniversitesi’nde doktora çalışmasına devam etmektedir. Eserlerini Galeri Zilberman, Bilsart ve Öktem Aykut’ta tek kişilik sergilerde; aralarında İstanbul Modern, SSM, OMM ve Arter’in de bulunduğu sanat kurumlarındaki karma sergilerde gösterdi. Yamanlar’ın gelecek sergisi 2023 Ocak ayında Öktem Aykut’ta yer alacak.
musannat