“Konstantiniyye’den İstanbul’a” sergisi Hırvatistan’a Konuk Oluyor

    0
    191

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçki, Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında Hırvatistan’da sanatseverlerle buluşuyor. “Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” başlıklı sergi, 5 Ağustos’a kadar “Dubrovnik Etnografya Müzesi”nde ziyarete açık olacak.

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu‘ndan derlenen “Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi, bir devrin İstanbul’unu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne seriyor. Beyoğlu Belediyesi ile kardeş belediye olan Dubrovnik Belediyesi ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle Dubrovnik’e taşınan sergi, 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyıla uzanan süreçte İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının yapıtlarından oluşuyor. 

    Usta fotoğrafçıların merceğinden Boğaziçi’ne bakış
    James Robertson, Félice Beato, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Berggren, Boğos Tarkulyan, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler gibi usta fotoğrafçılar dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarıyla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgelemekle kalmıyor, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş; silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu şehrin kıyılarında izleyiciyi Karaköy’den Rumelifeneri’ne uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

    Dünyayı dolaşan fotoğraf koleksiyonu
    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’nda 19. yüzyılın ortalarından 1980’lere uzanan bir süreçte İstanbul’un topografyasına, mimari ve arkeolojik mirasına, gündelik hayatına ve insan profiline odaklanan 135 bini aşkın fotoğraf bulunuyor. Bu değerli arşivden tematik bir seçkiyle oluşturulan “Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi ilk olarak, 20 Ekim 2006 – 7 Ocak 2007 tarihlerinde Pera Müzesi‘nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Büyük ilgi gören sergi İstanbul’un ardından, Finlandiya (Helsinki ve Oula), İtalya (Katanya), Bosna Hersek (Saraybosna), Arnavutluk (Tiran), Makedonya (Üsküp), Sırbistan (Belgrad) ve Hırvatistan (Zagreb)’deki önemli kültür sanat mekânlarına konuk oldu. 

    Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında ikinci kez Hırvatistan’a uğrayan “Konstantiyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi, 22 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında Dubrovnik Etnografya Müzesi‘nde ziyaret edilebilir.

    Rumeli Yakası’nın hafızasını kayda alan yayın
    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’ndan çıkan ve sergiyle aynı adı taşıyan iki ciltlik yayın, özellikle dönemin İstanbul fotoğraflarına ilgi duyan sanatseverler, koleksiyonerler ve tarih meraklıları için zengin bir kaynak sunuyor. Eski fotoğraf uzmanı Ahmet Abut’un sunuşuyla açılan katalogda, mimar M. Sinan Genim’in kaleme aldığı bir makale ve eserleri sergilenen fotoğrafçıların yaşam öyküleri yer alıyor. Rumeli Yakası’nı semt semt kat eden yayında metinlere, Karaköy – Tophane, Salıpazarı – Fındıklı – Tophane, Dolmabahçe, Beşiktaş – Ortaköy – Kuruçeşme, Arnavutköy – Bebek, Rumelihisarı, Emirgan – İstinye – Yeniköy – Kalender – Tarabya, Kefeliköy – Büyükdere – Sarıyer – Rumelikavağı kıyılarından fotoğraflar eşlik ediyor.

    “Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” isimli yayına, kitapçıların yanı sıra Pera Müzesi Artshop ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden ulaşmak mümkün.  

    musannat

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz