Buralı Belgeseller Sekiz İlde İzleyici İle Buluşuyor

    0
    141

    Tünel Kültür ve Sanat Derneği’nin, Documentary Campus ortaklığı, Belgesel Sinemacılar Birliği, Istanbul Cinema Network işbirliği ve DOK.fest München’in katılımıyla yürüttüğü ‘Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi etkinliği başlıyor.

    Türkiye’de üretilen çeşitli belgesellere geçmişten bugüne bir bakış sunan 15 film, Mayıs ve Haziran 2022 ayları içerisinde Van, Trabzon, Mersin, İzmir, İstanbul, Safranbolu, Ankara ve Alanya’da gösteriliyor. 1938 yapımı Türkiye’de Beş Dakika, Türkiye’de renkli olarak çekilen ilk belgesel Bir Şehrin Hikayesi ile klasiklerden Tahtacı Fatmabelgesele farklı anlatım biçimleri getiren Bıyık ve Ekümenopolis, ilk web belgeseli olan 16 Ton ile ulusal ve uluslararası festivallerde önemli başarılara imza atan Mimaroğlu ve Maddenin Halleri seçkide yer alan filmlerden bazıları.

    Retrospektif seçkisinde yer alan bazı belgeseller için Belgesel Sinemacılar Birliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema ve Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi arşivlerinden destek alındı.

    Sekiz ilde gerçekleştirilecek gezici belgesel retrospektif gösterimlerine paralel olarak film ekipleriyle söyleşiler, deneyim paylaşımı ve çeşitli atölyeler de düzenlenecek.

    “Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi” etkinliği; Alanya Sinema ve Sanat Derneği, Alanya Ticaret Odası, Bornova Belediyesi, Bornova Film Ofisi, Cer Modern Sanatlar Merkezi, Çankaya Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinefil Sinema Derneği, Safranbolu Belediyesi, Trabzon Sinema Derneği (Sinezon), Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Sekretaryası ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü işbirliği ile gerçekleşmektedir.

    “Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

    musannat

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz