Pilevneli Galeriden Yeni Sergi

    0
    180

    Tarık Töre’nin kişisel sergi “Caspar David Friedrich Nietzsche Guevara” Pilevneli sanat galersinin ev sahipliğinde 19 Nisan  tarihinde sanatseverin ziyaretine açılacak.

    Pilevneli galerinin ilk kez ev sahipliği yaptığı Tarık Töre’nin Caspar David Friedrich Nietzsche Guevara başlıklı kişisel sergisinde Töre yaşadığı çağın hafızasını ifade etmeyi amaçlayan kendi görsel dünyasına has imgeleri gerçek üstü kompozisyonlarda bir araya getiriyor.

    Sergi 19 Nisan- 28 Mayıs 2022 tarihleri arasında Pilevnelinin Dolapdere’deki mekanında sanat severleri ağırlayacak.

    Tarık Töre, yeni dünya düzeni içerisinde insanı ve hayat içerisindeki yolculuğunu parçalar, bölümler altında değerlendiriyor. Sanatçıya göre bu yolculuk bir akış içerisinde değil fakat birbirinden ayrı bölümlerden oluşuyor. Bu bölünmüş görüntüleri sanatçı, kendi içinde sınırlandırılmış bölümler olarak nitelendiriyor. 

    Serginin başlığı üç ayrı “ikonun”, yani tarihten üç ayrı bölümün birbirine geçmiş halini temsil ediyor: Alman romantik ressam Caspar David Friedrich, filozof Friedrich Nietzche ve aktivist, savaşçı politik figür Che Guevara. Friedrich insanın romantik yönünü ve duygularını, Nietzche aklı, Che ise eylemi temsil ediyor. Sergisinin başlığında olduğu gibi pratiğinin genelinde de Töre, ciddi meseleleri karikatürize ederek yorumluyor. Bu üç önemli figürün felsefelerini ve tarihsel varlıklarını kabul ediyor ve farklı görüşlerle harmanlıyor. Bakış açısını biraz değiştirerek üç figürü farklı karakterlere dönüştürüyor.

    Friedrich, Nietzsche ve Che, Tarık Töre’nin sergisinde temelde herkesin günlük hayatında arada kaldığı üç ana karar mekanizmasını temsil ediyor; duygular, akıl ve eylem. Bu üç mekanizma arasındaki karmaşa sergide yer alan eserlerin her birinde kendini gösteriyor. Her insan, bilgiden ve sonsuz seçenekten kaynaklanan tereddüt içerisinde; duygular, akıl ve direk olarak eyleme geçmek arasında git gel yaşıyor. İçinde bulunduğu bu durum, bölünmüş bir hayat yolculuğuna dönüşüyor. Tarık Töre eserlerinde bu bölünmüş tereddütleri, sınırsız seçenek arasında dolaşan akılları inceliyor. 

    Eserlerindeki kompozisyon ve teknik, Töre’nin fikirlerini destekliyor. Bütününde “büyük resmi” oluşturan çeşit çeşit figürler, günümüz insanının zihninin içini ve kafa karışıklığını yansıtıyor.

    “Caspar David Friedrich Nietzsche Guevara”, 19 Nisan-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak.

    Sergi, pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Pilevneli’nin Dolapdere’de bulunan mekanında gezilebilir. 

    Tarık Töre

    16 Eylül 1985 yılında İzmir’de doğan Tarık Töre, 2013 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2014’te School of Visual Arts New York’ta bir yıl ek dersler alan sanatçı, aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimine başlayıp 2019’da tamamladı. Sanatçı yapıtlarında pop kültüre ait sembollerin yanı sıra sanat tarihinden kimi sahneleri kullanarak zihnin ve kolektif hafızanın yapısını araştırıyor. Onun için resim, kişisel belleğinde biriken imgelerin, yer yer spontan, yer yer kurgusal biçimde boşaldığı bir zemindir, dolayısıyla kompozisyonunda gerçek üstü bir şekilde bir araya gelen imgeler hem onun hem de yaşadığı çağın hafızasını işaret ediyor. Töre’nin, kimsenin umursamadan karaladığı, grafiti yaptığı bir duvara benzettiği resminin kaotik kompozisyonu zaman ve mekana dair algılarımızla oynarken bir yandan da kişisel olandan evrensele doğru uzanan bir kapı aralıyor. Müzikle yakın bir ilişki içinde olan sanatçı, 2003 yılında kurulan punk grubu Kilink’in üyelerindendi.

    Zamanla Kilink, bugün önemli bir dinleyici kitlesine sahip olan Palmiyeler’e evrildi. Halen Palmiyeler grubunun bas gitaristi olan sanatçı yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

    musannat

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz